Efektet e të ftohurës tek dëgjimi, me ose pa implant koklear

Të ftohurat e zakonshme mund të ndikojnë si tek personat me dëgjim normal si dhe tek përdoruesit e implanteve të dëgjimit. Nëse dhimbja tek veshi ndodh gjatë një të ftohure ju duhet të konsultoheni me një doktor menjëherë!

Gjatë ndërrimit të stinëve, të ftohurit dhe viruset gripale ndodhin më shpesh, ndonëse të dyja termat keqkuptohen. E ftohura nuk shkaktohet nga të pasurit ftohtë por nga një virus. Një sistem imunitar i dobët ku i ftohti mund të luajë një rol, rriten gjasat për hasjen e një sëmundje. Edhe pse disa simptoma i ngjasojnë një gripi të lehtë, pjesa më e madhe e të ftohurave janë të shkaktuara nga të ashtuquajturat rinoviruse. Viruset nga familja e koronavirusit janë përgjegjëse rreth 10 % e të gjitha të ftohurave dhe në disa raste influenca apo viruset gripale janë të përfshira tek e ftohura.

Viruset ose bakteret mund të hyjnë gjithashtu në veshin e mesëm përmes tubit Eustachian. Inflamacioni mund të shkaktojë probleme dëgjimi përkohësisht por në disa raste gjithashtu edhe të përhershme. Madje, tek përdoruesit e implanteve të dëgjimit ku implanti kalon këtë zonë dhe stimulon veshin e mesëm, e ftohura e zakonshme mund të ndikojë tek dëgjimi në disa mënyra.

E ftohura e zakonshme dhe dëgjimi

Funksioni i tubit Eustachian është të sigurojë barazimin e presionit midis ndryshe veshi i mesëm mbyllur hermetikisht dhe presionit të ajrit të jashtëm. Nëse fryrja e tubit Eustachian për shkak të inflamacionit e bën këtë të pamundur, kjo sjell humbje të përkohshme të dëgjimit tek personat me dëgjim normal ose tek përdoruesit me pajisje ndihmëse dëgjimi. Proçeset e inflamacionit tek veshi i mesëm mund të ndikojë gjithashtu dëgjimin tek veshi i mesëm i përdoruesve me implante dëgjimi.

Ndonjëherë infeksionet kronike të veshit të mesëm mund të qojnë deri në humbjen e përhershëm të dëgjimit. Kjo mund të çojë tek përdorimi i sistemeve të trasmetimit kockor siq ADHEAR ose implantet e trasmetimit kockor. Edhe pse ky nuk është rasti, infeksionet e zgjatura dhe të herë pas hershme mund të shkaktojnë probleme në zhvillimin e të folurës tek fëmijët. Nëse veshi dhemb gjatë një të ftohure ose infeksioni të ngjashëm gripi, duhet të konsultohet menjëherë doktori!

Fluturimi kur je i ftohur mund të ndikojë përkohësisht tek dëgjimi

Gjatë fluturimeve mund të ndodhin ndryshime drastike tek presioni i ajrit gjatë ngritjes dhe uljes së avionit. Një vesh i shëndosh mund të kompensojë diferencën e presionit midis ambientit të jashtëm dhe veshit të mesëm përgjatë tubit Eustachian. Ju mund të ndihmoni fëmijën tuaj duke bërë këtë gjë duke i dhënë atij diçka për të pirë gjatë proçesit të ngritjes dhe uljes së avioni.

Megjithatë, nëse tubi Eustachian fryhet gjatë një të ftohure, kjo mund të dëmtojë barazimin e presionit. Pasojat mund të radhiten nga një ndjenjë e presionit në dhimbje dhe humbje dëgjimi. Madje, kjo e fundit mund të durojë për disa orë ose ditë pas zbritjes me avion. Ata që nuk mund të shmangin udhëtimin me avion, kundër një të ftohure serioze mund të përdorin ilaçe kundër fryrjes, si hapa, karamele për fytin dhe spray për hundët me vajra që mund të reduktojnë rrezikun.

E ftohura mund të ndikojë dëgjimin e përdoruesve me implante kokleare

Veshi i mesëm dhe mastoidi të cilat ndodhen në afërsi të trupit të implantit, janë normalisht të mbushura me ajër. Kjo lejon rrjedhje aktuale optimale dhe si rrjedhojë impulset elektrike mund të ndikojnë pa trazuar nervin e dëgjimit.

Nëse veshi i mesëm dhe mastoidi janë të mbushura me lëngje të ndryshme, për shembull sekrecione (ftohje) ose gjak, rezistenca elektrike dhe rrjedhja aktuale mund të ndryshojë. Nga njëra anë, presioni ndoshta mundet të ushtrojë tek elektroda dhe brenda kokleas (me një zhvendosje 0.01 mm ose më pak). Kjo është tashmë e mjaftueshme për të ndryshuar përshtypjen subjektive të dëgjimit ose sepse tingulli nuk është i njohur për ta dëmtuar atë.

Në këtë rast, nevojitet zakonisht një terapi klasike me hedhje pikash tek hunda. Gjithashtu e rëndësishme: gjatë tështitjes, ju nuk duhet asnjëherë të mbani hundën. Dhe sigurisht, në situata të tilla, tështituni tek krahu dhe jo tek dora!

Çfarë mund të bëj tjetër kundër të ftohurës?

Që nga pandemia e Sars-CoV-2, maskat MNS (mbrojtja e hundës dhe gojës) dhe FFP2 janë të detyrueshme në disa ambiente publike. Ato jane efektive jo vetëm kundër viruseve të koronës por gjithashtu kundër sëmundjeve të tjera infektive përfshirë viroza e stinës dhe e ftohura.

Edhe masat e zakonshme të higjenës dhe nxitja e përgjithshme e sistemit imunitar do të ndihmojë gjithashtu. Për shembull, frutat e freskëta, perimet, dielli dhe ushtrimet fizike në ajër të pastër.

Marrja e suplementeve si vitaminat nuk dëmtojnë, por nuk ka baza shkencore për dobitë e tyre. Përveç nëse ju keni sindromën e ndonjë mangësie specifike të një vitamine, por këto mangësi janë shumë të rralla.

Nëse e ftohura kthehet sërish, ka metoda të ndryshme për ta luftuar atë mbrasht. Në rast të një ftohure akute, kurat popullore dhe ilaçet konvencionale mund të përdoren për të lehtësuar simptomat. Sërisht, çdo gjë që forcon sistemin imunitar është e dobishme, shplodhje dhe një gjum i mirë. Vetëm në rast të një inflamacioni bakterial, antibiotikët mund ti shtohen terapisë.